.

.

torstai 29. tammikuuta 2015

Virkatut tikkujäätelöt + ohjekuvia

 Pöytä katettuna herkuilla. 
Virkattuihin donitseihin löydät ohjeen TÄÄLTÄ. Minun donitsini ovat virkattu tuntemattomasta puuvillalangasta, jota sattui korin pohjalta löytymään. Kuorrute Novitan Miamia strösseleineen. Onneksi olin joskus säästänyt pienimmätkin nöttöset kyseistä lankaa, koska paljon sitä ei kuorrutteisiin kulunut. 
Virkatut tikkujäätelöt ovatkin sitten omaa soveltamista taitojeni mukaisesti. Googlettelin aikani ja etsin ohjetta tai edes kuvia virkatuista tikkujäätelöistä, mutta en löytänyt. Piti sitten itse alkaa väkertämään ja sehään tietää purkamista ja uudelleen virkkausta. Ajattelin laittaa alle muutamia vaihekuvia, jos joku pähkäilee joskus samanlaisten tikkujäätelöiden kanssa. Jos jotain silmukkamääriä tai ohjetta enemmän tarvitset, voin tarvittaessa yrittää ohjeistaa enemmän. 

Virkkasin ensin punaisella ketjusilmukoita, keskimmäisen hieman löysemmäksi että tikun saa pujotettua siitä lävitse. Ketjusilmukoiden ympärille kiinteitä silmukoita ja sitten värin vaihto ruskeaksi. 
Lasten leikkeihinhän nämä tulevat, joten piti myös miettiä ettei tikku irtoa heti alkuunsa. Itse laitoin hieman kaksipuolesteippiä tikun varteen, jos tämä jarruttaisi tikun irtoamista.
 Kiinnitin ruskeaa "suklaa-osiota" teipin ympärille kolme kertaa, tässä kuvassa vasta teipit liimattuna kiinni tikkuun. 

 Eli pyöräytin lenkin tai kaksi ruskeaa lankaa teipin sekä tikun ympäri, näin jäätelö jäi paikalleen kiinni tikkuun, eikä siitä juuri liikkunut. Lapsellahan on tietysti omat voimansa ja tyylinsä irroittaa tikku. Tein kiinnitykset vastaavalla tavalla saman kerroksen aikana molemmille puolille tikkua.

Toivottavasti näistä kuvista olisi jotain apua sinun jäätelötikku töihin, jos sellaisia satut virkkaamaan. :) 



Virkatut nukkekodin matot

 Itse en koskaan ole omistanut nukkekotia, eikä liiemmin ystävänikään. Tai sitten en ole vain päässyt nukkekodeilla leikkimään. Näiden tekeminen siis tuotti hieman päänvaivaa, kun en yhtään osannut kuvitella minkälaisia nukkekodin mattojen tulee olla.
 Paikallisessa Äitien Facebook- ryhmässä eräs äiti kaipaili virkkaajaa nukkekodin matoille ja minä ajattelin olla avuksi, kun kerran virkkuukoukku joten kuten kädessä pysyy. Onneksi kyseinen äiti osasi antaa tarkkoja mittoja sekä väritoiveita, asiaa hieman helpottamaan. Nukkekodin omistajalla oli tarvetta muutamalle suuremmalle matolle sekä pienille matoille. 
 Mallit: Omasta päästä purkamalla ja kokeilemalla tehtyjä nukkekodin mattoja
Langat: Novita Bambu/Novita Kotiväki Huvila
Virkkuukoukku: 2mm/1,5mm
Kulutus: 48g
Koko: Suurimmat 10x10cm, pienimmät halkaisijaltaan 6cm
Tästä tuli jotenkin mun lemppari! Eihän meidän pojalla nukkekotia löydy, joten Lego Dublojen eläimet saivat toimia kokonsa puolesta malleina mattoja kuvaillessa. Olisihan ne tieten voinut kuvata myös autotalon parkkitasanteella..

maanantai 26. tammikuuta 2015

Jämälankoja

 Lankoja järjestellessäni keräsin useamman pienemmän Novitan 7 veljestä nöttösen yhteen minigrip pussiin, olisipahan helpompi löytää samaa lankaa olevat kerralla tulevaisuudessa. Anoppilaan lähdettiin muutamaksi päiväksi ja otin kyseisen nyssäkän mukaan. 
 Aloittelin ensin normaaleja raitasukkia, mutta ne saivat hyvin äkkiä purkutuomion. Ei vaan inspiroinut. Sitten mieleeni pälkähti, että pikku jäpikkä varmasti tarvitsisi lapaset koville pakkasille rukkasten sisälle.
 Muutamat noita tuli samalla kaavalla tehtyä, alle 40g kului lankaa per pari, yhteensä 118g. Mies oli kyllä sitä mieltä että vain harmaat tulevat pojalle käyttöön kun muut värit ovat niin tyttömäisiä!

OHJE:
(koko 1,5-2v)
(Lanka Novita 7 veljestä tai muu 3,5mm puikkoihin sopiva)
1. Luo 36 silmukkaa ja jaa tasaisesti puikoille eli 9s/puikko.
2. Neulo 2 krs nurjaa ja aloita tämän jälkeen sileä neule.
3. Neulo sileää 22krs. 
4. Tämän jälkeen neulo 10krs 2oikein 2 nurin neuletta.
5. Aloita sileä neule ja kavenna ensimmäisellä kerroksella 1s/puikko joustinneuleen nurjien silmukoiden kohdalla.
6. Työssä siis 32 silmukkaa.
7. Neulo yksi sileä kerros vielä ennen peukalokiilan aloitusta eli joustimen jälkeen olet neulonut kaksi sileää kerrosta.
8. Neulo toisen puikon silmukat 4 silmukan päähän. Lisää yksi silmukka kiertäen edellisen kerroksen välistä. Neulo 2s. Tee lisäys toisen kerran ja neulo tämän jälkeen puikon 2 viimeistä silmukkaa oikein. 
9. Neulo välikerrokset sileää neuletta ja toista lisäykset joka 3.krs samoissa kohdin. (Eli puikon loppuun jää aina ne 2s ja sitä edelliset silmukat ovat peukalokiilaa varten)
10. Kun sinulla on 8 silmukkaa yhteensä peukalokiilaa varten lisättynä, neulo yksi sileä kerros ja tämän jälkeen poimi silmukat hakaneulalle tai langalle odottamaan peukalon loppuun neulomista. 
11. Neulo 11 krs sileää neuletta ja aloita kavennukset lapasen kärjessä.
12. Ensimmäisen ja kolmannen puikon alussa 2s yhteen neuloen. Toisen ja neljännen puikon lopussa kaksi silmukkaa yhteen neuloen etureunoista.
13. Viimeiset  8 silmukkaa vedä langan läpi ja päättele hyvin. 
14. Poimi apulangalla/hakaneulalla odottelevat 8s puikoille ja tämän lisäksi 2s peukalon yläosaa varten. 
15. Neulo 8 krs sileää neuletta ja päättele silmukat pareittain ja päättele langanpää hyvin.

perjantai 9. tammikuuta 2015

Huopasukat huopasesta


Pesukoneesta tulon jälkeen odotti tälläinen möttö, johon kylläkin osasin jo varautua. Toinen sukka oli jopa kääntynyt pesusa nurinperin, tätä ei ole tapahtunut mulle aikaisemmin..
 Nämä huopasukat on nyt oikein muoti-ilmiö näin neulojien maailmassa ja etenkin tuolla Facebookin puolella. Itse kun ensimmäiset huopasukat olen neulonut seitsemän vuotta sitten, olen ajatellut olenko ollut sen ajan huopasukka villityksen jälkeen jäänyt vai tämän huopasukka villityksen edellä käviä. Tiiä sit :D
 Aika jännän äärellä oltiin, riittikö langat. Tarkoituksena olis sitä lankavarastoa kutistaa. Noh, Novitan Huopasia löytyikin useampia nöttösiä, vähän joka väriä mut sit ne ei keskenään olleet sovussa. Riskillä lähdettiin kokeilemaan, riittääkö kyseisen väriset langat. Jos tiukka paikka olisi tullut, olisi vihreää ollut hieman eri sävyä muutaman raidan verran. 
 Malli: Huopasukat, 12s/puikko. Kantalapun jälkeen 50krs ennen kärkikavennuksia.
Lanka: Novita Huopanen
Puikot: 8mm
Koko: 41
Kenelle: mummolle
Kulutus 146g
Meillä kotona asustaa tälläinen pieni jalkainen herra, jonka lempi puuhaa on muiden kengillä käveleminen. Pitihän sitä saada isomummon tossutkin koeajaa!

Hahtuvalapaset

 Malli: Hahtuvalapaset isälle, omasta päästä ohje
Silmukat: 38kpl
Lanka: Pirtinkehräämön Hahtuva
Puikot: 4mm
Kulutus: 81g
Koko: Mies
 Isäni on aina kertonut, kuinka lapsena tarkeni äitinsä neulomissa hahtuvalapasissa kovillakin pakkasilla. Ja jos pakkasta oli enemmän, laitettiin hahtuvalapasia kahdet päällekkäin. Nyt isä pyysi minulta uusia hahtuvalapasia, kun hänellä sellaisia ei ollut. Vihreä on myös isäni lempiväri, joten onneksi minulta löytyi vihreää kätköistäni. Samalla periaatteella kuin huovuttaessa, mutta tein nämä pienemmillä puikoilla että neuleesta tulee tiiviimpää eikä tarvitse käyttää pesukoneessa. Isällä aikomus pitää näitä kovilla pakkasilla nahkarukkasten sisällä, kuten ylhäällä olevassa kuvassa olen mallaillut.

Näitä lapasia ei lasketa JyJu-15 projekteihin, koska ovat aloitettu tekemään juuri ennen joulua!
Ennen joulua jo tuli puuhasteltua ilmapallojen, paperinarujen ja erikoisliiman kanssa. Pitäs urakoida vielä ihan minipalloja, että IKEASTA ostettu lasivaasi täyttyisi tiiviimmin :)

keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Virkattu poncho

 Miehen kummityttö joka vuotisen tapansa mukaan pyysi joululahjaksi ponchoa. Tämän sain kyllä aloitettua monen mutkan jälkeen, kylläkin vasta joulun jälkeen. Toiveena oli helmiä, hapsuja ja keltainen väri :) Toivottavasti tämä auringonkukan keltainen olisi passeli väri.
 Malli: Virkattu poncho Arkimamman arkirallista
Lanka: SCM Merino Extrafine 120
Koukku: 5mm
Kulutus: 182g
Koko: 10 vuotiaalle sopiva
Helmien virkkaus olikin urakka työtä oikein, kun piti niin pienellä koukulla tihrustaa helmet ja vaihtaa taas isompaan koukkuun pylväiden ajaksi :) Lopputulokseen tyytyväinen kuitenkin! Ja tämähän oli JyJu-15 operaation työ numero 4.

maanantai 5. tammikuuta 2015

Virkattu heijastinpipo

 Malli: Korvaläpällinen pipo tupsulla, omasta päästä
Lanka: Red Heart Reflective
Koukku: 5mm
Kulutus: 145g
Koko: 50cm päähän sopiva
Kuten uhkailinkin, olihan minun tehtävä omalle pojallekkin samanlainen pipo mitä edellisen postauksen pinkki pipo oli! Nopeasti nämä valmistuvat, kumpainenkin. Olen saanut myös muita töitä ohella tehtyä valmiiksi, jospa niistä jo seuraavassa postauksessa. Tämä on muuten valmistuineista töistä nro 3 JyJu-15 operaatiota. 

perjantai 2. tammikuuta 2015

Heijastinpipo, JyJu nro 2

 Malli: Korvaläppä pipo virkattuna omasta päästä
Lanka: Red Heart Reflective pinkki
Koukku: 5mm
Kulutus: 139g
Koko: 50cm päähän sopiva
 Jo edellisessä postauksessa mainitsin, kuinka hankalaa on saada tuota 1,5 vuotiasta kuvattavaksi jotakin varten. No, tässäkin kuvauksessa pipo pysyi hetken  päässä ja se oli siinä! Tämä lähtee eteläsuomeen, tilaustyö kun on. Pitää virkata ehkä meidän jäbälle oma harmaasta vastaavasta heijastinlangasta.
Heheh, taisi kaurakeksi olla minulla syöttinä, että sain kuvat piposta jonkun päässä otettuna!